Fotografovanie architektúry a interiérov

Fototipy pre začiatočníkov, ale aj profesionálnych fotografov

Táto časť bude trochu technická, ale zároveň ekonomická. Dozviete sa tu čo je dobré mať na fotenie architektúry, ale zároveň do čoho sa najviac oplatí investovať z dlhodobého hľadiska.

Základná výbava, ktorú potrebujete na fotografovanie architektúry:

  • Fotoaparát s dobrým rozlíšením a dynamickým rozsahom. Architektúra je často o detailoch, textúrach, jemných prechodoch ale aj o kontrastoch. Vyššie rozlíšenie snímača umožňuje fotografiu ešte dodatočne orezať a mať stále možnosť uverejniť takúto fotografiu na dvojstrane časopisu. 
    Dynamický rozsah je dôležitý, aby ste mohli zachytiť detaily v tieňoch aj v svetlých oblastiach. Tento parameter je značne významný lebo pri fotografovaní architektúry / interiérov sa často stretneme s veľmi kontrastným svetlom. Dynamický rozsah sa dá značne suplovať použitím bracketingu.

  • Širokouhlý objektív. Širokouhlý objektív využijete najviac. Vo väčšine prípadov potrebujete ukázať kontext budovy alebo jej vzťah k okoliu. Taktiež potrebujete odprezentovať celkový vzhľad interiéru. Viac o objektívoch som písal tu: link

  • Filtre. Filtre vám môžu pomôcť zlepšiť kvalitu vašich fotografií. Polarizačný filter môže pomôcť znížiť odrazy a zvýšiť kontrast. Filtre s neutrálnou hustotou môžu pomôcť predĺžiť expozíciu a vytvoriť zaujímavé efekty ako pohyb mračien, alebo lístia na stromoch. Neutrálne filtre dokážu aj eliminovať pohyb na ulici. Ak rozpočet umožňuje kúpu len jedného filtra, odporúčam začať s polarizačným.

 Ešte nie som pri konci s vecami potrebnými na fotografovanie architektúry a výpočet ceny za techniku je radovo v tisícoch (fotoaparát s vyšším rozlíšením + kvalitný objektív). Z dlhodobého hľadiska ale na týchto veciach najviac stratíte ak ich kúpite nové. Fotografujem už cez 20 rokov a vymenil som kinofilmové telá a objektívy za digitálne zrkadlovky + objektívy a následne som musel spraviť prechod na bezzrkadlovky. Profesionálny fotograf, ktorý potrebuje mať pokryté ohniskové vzdialenosti od 14-200mm + nejaký ten makroobjektív, zaplatí za takýto prechod viac než 10 000,-Eur a po pár rokoch predá danú fototechniku minimálne s 50% stratou. Väčšinou je ale tá strata väčšia. Odporúčam preto kupovať veci z druhej ruky. Strata pri ďalšom predaji už nebude taká veľká.

Veci, ktoré budete potrebovať na fotografovanie architektúry / interiérov a nebudete ich musieť tak často meniť sú statív a statívová hlava. Musíte si ale správne vybrať.  

  • Statív. Statív je nevyhnutný, ak chcete fotografovať architektúru / intertéry. Ceny sú tu od stoviek po tisícky. Záleží čo hľadáte a v akej cenovej hladine. Môj prvý statív Manfrotto mám už cez 20 rokov. Druhý vyšší s väčšou nosnosťou Gitzo GT4543LS mi slúži k spokojnosti tiež niekoľko rokov bez pocitu, ze by som si mal kúpiť niečo iné. Ak si teda raz dobre vyberiete, nepotrebujete statív obmienať tak ako fotoaparáty, alebo objektívy.

  • Statívové hlavy. Čerešničkou na torte je výber statívové hlavy. Pri fotografovaní architektúry ide hlavne o to aby boli horizontály a vertikály kolmé. Aby architektúra “nepadala”. Na zrovnanie využívame statívovú hlavu.
    V základe máme guľovú, trojcestnú a prevodovú hlavu. Každá má výhody a nevýhody.
    Guľová sa dá rýchlo ovládať, ale nie je ideálna ak potrebujete presnosť. Napríklad doladiť len jednu os - horizont. Pri povolení si môžete posunúť inú os, ktorá už bola nastavená.
    Pri trojcestnej môžete každú os nastavovať zvlášť, ale chýba jej jemné doladenie keď potrebujete len málinko zrovnať napríklad horizont do jednej, alebo druhej strany. Chvíľu trvá kým všetko nastavíte a preto je práca pomalšia.

    Špecialitou sú prevodové hlavy kde môžete kombinovať rýchle aj jemné doladenie. Príkladom je MANFROTTO MA 405. Osobne som ju nikdy nepoužíval. Zdala sa mi príliš ťažká (1,7kg váha a zaťaženie má 7,5kg ). Čítal som tiež pár recenzií, že tieto hlavy majú určitú vôľu. Osobne ale nemôžem posúdiť.
    Ja som nakoniec po dlhom zvažovaní zvolil jednu hybridnú hlavu od firmy ARCA-SWISS - Monoball p0+ hybrid "classic

    Táto hlava stojí 1000,-Eur, ale spĺňa moje požiadavky na fotografovanie architektúry a hlavne interiérov.
    Kombinuje rýchlosť guľovej hlavy + pridáva presnosť a jemnosť prevodovej hlavy. Zároveň váži len 590g. Áno, ta cena je značná, ale aj spokojnosť s jej použitím. V podstate mám z nej pocit, že ak ju fyzicky nepoškodíte nárazom, tak vám bude slúžiť navždy. Z dlhodobého hľadiska viem, že táto investícia je lepšia než kúpa nového fotoaparátu.

MARIAN SVITEK

K fotografii ma pred rokmi priviedlo cestovanie. Vtedy som ešte netušil, že sa stane nie len mojím koníčkom, ale aj mojou profesiou. Dnes sa fotografovaniu venujem už viac ako 20 rokov.

Za toto obdobie som stihol dokončiť štúdium Výtvarnej fotografie v Českej republike.

Nasledovalo presťahovanie sa do Prahy, kde som okrem navštevovania galérií, výstav, chodenia do divadla pracoval vo fotobanke a následne ako obrazový redaktor v časopise. Tu som sa naučil, čo všetko obnáša príprava časopisu. Každodenná spolupráce s redaktormi a artdirektorom pri tvorbe grafického návrhu, rozloženie obsahu až po konečné vyladenie pred tlačou mi dali dôležité skúsenosti ako má byť fotografia stvárnená a prepojená na článok.

Praha sa stala so svojim Genius loci miestom inšpirácie, avšak jedna služobná cesta zmenila môj nasledujúci život. Z redakcie som bol vyslaný na pár dní do Londýna a ten ma tak očaril, že som si povedal, že tam chcem žiť. Netrvalo dlho a už som opúšťal krásnu Prahu. Londýn ma privítal s otvorenou náručou ako väčšinu cudzincov. Moje zručnosti som si na začiatku rozšíril ako maliar (domov) a zakončil strmou kariérou umývača riadu, ktorá trvala celý jeden dlhý týždeň. Samozrejme mojim cieľom bolo pracovať aj tu v oblasti fotografie, čo sa mi podarilo. Väčšinu času som pracoval v Británii ako profesionálny retušér. Bola to fantastická možnosť vidieť a zažiť ako fungujú Londýnske fotoštúdiá. Bolo to krásne obdobie, ale aj extrémne náročné.

Ako to však už v živote býva, niekedy príde čas, keď po čaji s mliekom dostanete chuť vrátiť sa domov. Po návrate na Slovensko som pracoval v marketingovom oddelení bicyklovej značky CTM. Tu sa mi podarilo aplikovať všetky moje skúsenosti. Mal som za úlohu tvorbu propagačných materiálov (katalógy, letáky, inzercia, webové bannery…). Riešili sme novú identitu firmy, logo, webstránku, nové dizajny bicyklov… Skutočne žiadna nuda.
Pri propagácii tvorila produktová fotografia hlavnú úlohu. Spojením dobrého marketingu podporeného kvalitnou fotografiou a so správnymi obchodnými rozhodnutiami sa nám podarilo vytvoriť v priebehu niekoľkých rokov z tejto značky leadera v predaji bicyklov na Slovenskom trhu a vytvoriť pevnú pozíciu značke na zahraničných trhoch.

Nakoniec vo mne zvíťazila túžba zamerať sa na fotografiu, využiť príležitosť založiť si vlastné štúdio. Zistil som, že reklamná/produktová fotografia a fotografia architektúry ma zaujíma najviac a chcem sa jej venovať naplno. Táto oblasť ma napĺňa nielen z pohľadu tvorby fotografie, ale aj tým, že každý projekt je iný.

Či už pracujem sám, alebo som súčasťou tímu, mám rád to čo robím a teším sa z výziev, ktoré prináša každý projekt. Niekedy je nutné spraviť kvalitnú fotografiu na inzerciu, web-banner inokedy produktové video alebo katalóg. Vždy sa snažím o to, aby som sa hrdo mohol podpísať pod svoju prácu.

Ak Vás moja práca zaujala a myslíte, že by sme mohli spolupracovať, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami porozprávam o Vašom projekte, produkte alebo službe, ktorú potrebujete propagovať cez fotografie.

Ďakujem za Váš čas.

Marián Svítek

www.mariansvitek.com
Previous
Previous

Profesionálne fotografovanie interiérov

Next
Next

Fotografovanie kancelárií Red Bull Slovensko