Media servis pre architektov a interiérových dizajnérov

Efektívne publikovanie realizácií v médiách.

Pre klientov, ktorí by mali záujem publikovať v médiách a nemajú čas venovať sa tvorbe fotografií, písaniu textov a oslovovaniu časopisov, zabezpečujem servis, ktorý šetrí nielen čas ale aj financie.

S dlhoročnou redaktorkou, ktorá sa špecializuje na tému architektúry a interiérov tvoríme články pre časopisy. Tým, že presne poznáme svet časopisov a magazínov, vieme pripraviť profesionálne podklady pre médiá. Redakcie ich majú profesionálne pripravené pre svoje potreby a tak ich radi využívajú.

Častokrát poznáme okruh tém, ktoré budú časopisy zverejňovať. Niekedy je tak možné pripraviť architektovu dokončenú realizáciu priamo na danú tému. Výhodou pre redakciu je, že spracovaná realizácia presne obsahovo zapadá do publikovaného čísla. Prínosom pre architektov zasa je, že takáto realizácia ušitá na mieru dostáva väčší priestor v časopise.

Náš media servis vychádza z najčastejších cieľov architektov a je smerovaný na budovanie lepšieho povedomia o architektoch a získavanie nových investorov. Pre dosiahnutie týchto cieľov bývajú doležíte nasledujúce kroky:

  • dostáť realizáciu do médií

  • mať ju uverejnenú v čo najväčšom rozsahu aby pritiahla pozornosť

  • realizáciu mať zverejnenú v čo najväčšom množstve médií

Samozrejmosťou ale je, že daná realizácia musí spĺňať aj kvalitatívne hodnoty.

Úspora času

Dôležitá hodnota pre mnohých architektov je hlavne úspora času.

Článok pre médiá môže vytvoriť aj sám architekt. Musí si ale na to vyhradiť čas. Ak je zahrnutý ďalším projektom, tak článok je braný ako nutné “zlo”, ktoré treba pripraviť pre médiá. To sa môže odraziť v kvalite textu. Veľakrát si musí redaktor v časopise vyžiadať doplňujúce informácie, preformulovať článok, prípadne ešte absolvovať niekoľko telefonátov na objasnenie detailov. Profesionálne pripravené podklady nie sú úsporou času len pre architektov, ale i redaktorov. Skúste si odpovedať na otázku, akým podkladom dá redakcia prednosť a väčší rozsah uverejnenia. Tým čo sú profesionálne pripravené na mieru, alebo takým, ktoré musí ešte prepracovať?

Efektívne využitie nákladov

Väčšina zabehnutých architektov využíva služby profesionálnych fotografov architektúry. Vedia, že fotografovanie architektúry je náročné na čas a spracovanie. Profesionálna fototechnika je drahá a preto nemá ekonomický zmysel zastrešovať si túto činnosť z vlastnej strany. Je samozrejmé, že fotografie sú pre architektov výdavkom. Našim cieľom je, aby sa im investícia čo najskôr vrátila a ešte aby ju maximálne využili pre svoj prospech.

Veľakrát architekti využijú fotografie realizácie len raz pre jeden časopis. Niekedy sa to dá spraviť aj efektívnejšie. Naša úzka spolupráca s médiami má výhody aj v tom, že dostávame informácie o plánovaných témach a rozsahoch. Korekciou textu vieme jednu realizáciu ponúknuť s určitým časovým odstupom aj viackrát pre rôzne médiá. Takto ju vidí viac ľudí, viac sa buduje povedomie o architektoch. Je tu väčšia šanca, že príde ďalší investor.

Premyslený marketing

Podnikanie je aj o tom, kto spraví menej chýb a ide ruka v ruke s dobrým marketingom. Texty písané architektami častokrát nemajú správnu štruktúru a používajú špecifické výrazy, ktorým bežný čitateľ nerozumie. Text je písaný skôr pre odbornú verejnosť, ale uverejnený je napríklad v mainstreamových médiách. Bežný čitateľ však uprednostňuje príbeh za realizáciou. Dobre je ukázať benefity, ktoré architekti priniesli investorovi. Ako sa vysporiadali s rôznymi úskaliami. Akú pridanú hodnotu mala pre investora spolupráca s architektami.

Fotografia má obrovskú silu v tom, že podľa nej sa posudzuje kvalita realizácie, i keď na danom mieste čitateľ nikdy nebol. Výborná realizácia zobrazená priemernými fotografiami nemusí pozorovateľa vôbec osloviť. Platí to aj naopak. Štandardná realizácia môže vyznieť pri profesionálnych fotografiách ako výborná.
Fotografie realizácie vidia ľudia v médiách, cez sociálne siete, na webstránke. Pre budovanie si dobrého povedomia o architektoch veľmi záleží na tom, či danú realizáciu vidia desaťtisíce ľudí ako priemernú, alebo ako výnimočnú.

 

Ak by ste mali akékoľvek otázky ohľadne média servisu, prosím kontaktujte ma.

Fotografovanie architektúry a publikovanie v médiách. Fotograf architektúry Marián Svítek.
MARIAN SVITEK

K fotografii ma pred rokmi priviedlo cestovanie. Vtedy som ešte netušil, že sa stane nie len mojím koníčkom, ale aj mojou profesiou. Dnes sa fotografovaniu venujem už viac ako 20 rokov.

Za toto obdobie som stihol dokončiť štúdium Výtvarnej fotografie v Českej republike.

Nasledovalo presťahovanie sa do Prahy, kde som okrem navštevovania galérií, výstav, chodenia do divadla pracoval vo fotobanke a následne ako obrazový redaktor v časopise. Tu som sa naučil, čo všetko obnáša príprava časopisu. Každodenná spolupráce s redaktormi a artdirektorom pri tvorbe grafického návrhu, rozloženie obsahu až po konečné vyladenie pred tlačou mi dali dôležité skúsenosti ako má byť fotografia stvárnená a prepojená na článok.

Praha sa stala so svojim Genius loci miestom inšpirácie, avšak jedna služobná cesta zmenila môj nasledujúci život. Z redakcie som bol vyslaný na pár dní do Londýna a ten ma tak očaril, že som si povedal, že tam chcem žiť. Netrvalo dlho a už som opúšťal krásnu Prahu. Londýn ma privítal s otvorenou náručou ako väčšinu cudzincov. Moje zručnosti som si na začiatku rozšíril ako maliar (domov) a zakončil strmou kariérou umývača riadu, ktorá trvala celý jeden dlhý týždeň. Samozrejme mojim cieľom bolo pracovať aj tu v oblasti fotografie, čo sa mi podarilo. Väčšinu času som pracoval v Británii ako profesionálny retušér. Bola to fantastická možnosť vidieť a zažiť ako fungujú Londýnske fotoštúdiá. Bolo to krásne obdobie, ale aj extrémne náročné.

Ako to však už v živote býva, niekedy príde čas, keď po čaji s mliekom dostanete chuť vrátiť sa domov. Po návrate na Slovensko som pracoval v marketingovom oddelení bicyklovej značky CTM. Tu sa mi podarilo aplikovať všetky moje skúsenosti. Mal som za úlohu tvorbu propagačných materiálov (katalógy, letáky, inzercia, webové bannery…). Riešili sme novú identitu firmy, logo, webstránku, nové dizajny bicyklov… Skutočne žiadna nuda.
Pri propagácii tvorila produktová fotografia hlavnú úlohu. Spojením dobrého marketingu podporeného kvalitnou fotografiou a so správnymi obchodnými rozhodnutiami sa nám podarilo vytvoriť v priebehu niekoľkých rokov z tejto značky leadera v predaji bicyklov na Slovenskom trhu a vytvoriť pevnú pozíciu značke na zahraničných trhoch.

Nakoniec vo mne zvíťazila túžba zamerať sa na fotografiu, využiť príležitosť založiť si vlastné štúdio. Zistil som, že reklamná/produktová fotografia a fotografia architektúry ma zaujíma najviac a chcem sa jej venovať naplno. Táto oblasť ma napĺňa nielen z pohľadu tvorby fotografie, ale aj tým, že každý projekt je iný.

Či už pracujem sám, alebo som súčasťou tímu, mám rád to čo robím a teším sa z výziev, ktoré prináša každý projekt. Niekedy je nutné spraviť kvalitnú fotografiu na inzerciu, web-banner inokedy produktové video alebo katalóg. Vždy sa snažím o to, aby som sa hrdo mohol podpísať pod svoju prácu.

Ak Vás moja práca zaujala a myslíte, že by sme mohli spolupracovať, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami porozprávam o Vašom projekte, produkte alebo službe, ktorú potrebujete propagovať cez fotografie.

Ďakujem za Váš čas.

Marián Svítek

www.mariansvitek.com
Previous
Previous

Fotografovanie architektúry a jej prínos pre architektov

Next
Next

Realizácie a publikovanie zdarma! - 2. časť // Fotografovanie architektúry a úskalia publikovania