Profesionálny fotograf architektúry, interiérov a komerčných priestorov

Ako nájsť správneho fotografa pre fotografovanie architektúry a interiérov

Ako architekt, alebo interiérový dizajnér viete, že dobré fotografie sú nevyhnutné na to, aby ste ukázali svoju prácu v tom najlepšom svetle. Ale ako nájsť správneho fotografa, ktorý bude rozumieť vášmu štýlu? Bude schopný vytvoriť fotografie, ktoré oslovia vašich zákazníkov?

Špecifické potreby vášho projektu

Ak pracujete na rezidenčnom projekte, je najvhodnejšie osloviť fotografa, ktorý má skúsenosti s fotografovaním interiérov domov. Ak pracujete na komerčnom projekte, budete potrebovať fotografa, ktorý má skúsenosti s fotografovaním kancelárií, obchodov alebo iných komerčných priestorov. Prípadne je dobre hľadať fotografa, ktorý komplexne a dlhodobo pracuje v tejto oblasti.

Skúsenosti hrajú kľúčovú úlohu pre dosiahnutie vašich cieľov

Tu je niekoľko doplňujúcich tipov ako vybrať správneho fotografa architektúry alebo interiérov:

  • Preskúmajte portfólio rôznych fotografov. Dajte si čas na preskúmanie portfólia rôznych fotografov, aby ste našli tých, ktorí majú štýl, ktorý sa vám páči. Moje základné portfólio nájdete tu: PORTFOLIO
    Prípadne si bližšie pozrite prácu na konkrétnych projektoch: víťaz súťaže Office roka // Fotografovanie interiéru // Ukážky z projektov a informácie o prínosoch

  • Zistite si či ich fotografie sú zverejňované v časopisoch, alebo webových portáloch.

  • Požiadajte o odporúčania. Ak poznáte niekoho, kto už pracoval s konkrétnym fotografom, požiadajte ho o odporúčanie.

  • Keď už budete mať fotografa, s ktorými by ste chceli spolupracovať, dohodnite si stretnutie, alebo telefonát. To vám dá príležitosť položiť mu otázky a zistiť, či je pre vás tou správnou voľbou.

Tu je niekoľko otázok, ktoré by ste mali položiť:

  • Aké sú vaše skúsenosti s fotografovaním interiérov / architektúry?

  • Ako dlho trvá, kým dokončíte projekt?

  • Ako prebieha postprodukcia?

  • Ako pracujete s architektami / interiérovými dizajnérmi?

Ak sa vám vidíte, že ide o profesionálny prístup fotografa a vyzná sa v danej problematike, požiadajte o cenovú ponuku.

Ak si vyberiete fotografa, komunikujte s ním počas celého procesu a dajte mu vedieť, čo hľadáte. Spolupracujte s ním, aby ste vytvorili fotografie, ktoré sú dokonalé pre vaše projekty.

MARIAN SVITEK

K fotografii ma pred rokmi priviedlo cestovanie. Vtedy som ešte netušil, že sa stane nie len mojím koníčkom, ale aj mojou profesiou. Dnes sa fotografovaniu venujem už viac ako 20 rokov.

Za toto obdobie som stihol dokončiť štúdium Výtvarnej fotografie v Českej republike.

Nasledovalo presťahovanie sa do Prahy, kde som okrem navštevovania galérií, výstav, chodenia do divadla pracoval vo fotobanke a následne ako obrazový redaktor v časopise. Tu som sa naučil, čo všetko obnáša príprava časopisu. Každodenná spolupráce s redaktormi a artdirektorom pri tvorbe grafického návrhu, rozloženie obsahu až po konečné vyladenie pred tlačou mi dali dôležité skúsenosti ako má byť fotografia stvárnená a prepojená na článok.

Praha sa stala so svojim Genius loci miestom inšpirácie, avšak jedna služobná cesta zmenila môj nasledujúci život. Z redakcie som bol vyslaný na pár dní do Londýna a ten ma tak očaril, že som si povedal, že tam chcem žiť. Netrvalo dlho a už som opúšťal krásnu Prahu. Londýn ma privítal s otvorenou náručou ako väčšinu cudzincov. Moje zručnosti som si na začiatku rozšíril ako maliar (domov) a zakončil strmou kariérou umývača riadu, ktorá trvala celý jeden dlhý týždeň. Samozrejme mojim cieľom bolo pracovať aj tu v oblasti fotografie, čo sa mi podarilo. Väčšinu času som pracoval v Británii ako profesionálny retušér. Bola to fantastická možnosť vidieť a zažiť ako fungujú Londýnske fotoštúdiá. Bolo to krásne obdobie, ale aj extrémne náročné.

Ako to však už v živote býva, niekedy príde čas, keď po čaji s mliekom dostanete chuť vrátiť sa domov. Po návrate na Slovensko som pracoval v marketingovom oddelení bicyklovej značky CTM. Tu sa mi podarilo aplikovať všetky moje skúsenosti. Mal som za úlohu tvorbu propagačných materiálov (katalógy, letáky, inzercia, webové bannery…). Riešili sme novú identitu firmy, logo, webstránku, nové dizajny bicyklov… Skutočne žiadna nuda.
Pri propagácii tvorila produktová fotografia hlavnú úlohu. Spojením dobrého marketingu podporeného kvalitnou fotografiou a so správnymi obchodnými rozhodnutiami sa nám podarilo vytvoriť v priebehu niekoľkých rokov z tejto značky leadera v predaji bicyklov na Slovenskom trhu a vytvoriť pevnú pozíciu značke na zahraničných trhoch.

Nakoniec vo mne zvíťazila túžba zamerať sa na fotografiu, využiť príležitosť založiť si vlastné štúdio. Zistil som, že reklamná/produktová fotografia a fotografia architektúry ma zaujíma najviac a chcem sa jej venovať naplno. Táto oblasť ma napĺňa nielen z pohľadu tvorby fotografie, ale aj tým, že každý projekt je iný.

Či už pracujem sám, alebo som súčasťou tímu, mám rád to čo robím a teším sa z výziev, ktoré prináša každý projekt. Niekedy je nutné spraviť kvalitnú fotografiu na inzerciu, web-banner inokedy produktové video alebo katalóg. Vždy sa snažím o to, aby som sa hrdo mohol podpísať pod svoju prácu.

Ak Vás moja práca zaujala a myslíte, že by sme mohli spolupracovať, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami porozprávam o Vašom projekte, produkte alebo službe, ktorú potrebujete propagovať cez fotografie.

Ďakujem za Váš čas.

Marián Svítek

www.mariansvitek.com
Previous
Previous

Najlepšie objektívy na fotografovanie architektúry

Next
Next

Tipy a triky pre produktové fotografie - 4. časť, keď sa veci nedejú podľa plánu