Tipy a triky pre produktové fotografie - 4. časť, keď sa veci nedejú podľa plánu

Fotografia môže byť krásna, ale veľakrát je ten príbeh za ňou ešte krajší.

Za roky fotografovania som sa naučil, že príprava je jednou z najdôležitejších častí fotenia. Preto sa maximálne snažím predísť komplikáciám. Niektoré vám totiž vedia zmeniť celé fotenie. Tu je jeden príklad.

Plán bol fotiť motorku pri modernej architektúre kde sa dá pracovať s odrazmi v presklení. Miesto motorky sa ale v skle odráža biela dodávka.

Príprava fotografovania

Pre konkrétnu túto motorku sme mali plán exteriérového fotenia pri budove, ktorá mala modernú presklenú vstupnú časť. Môj plán bol taký, že sa bude fotiť podvečer, aby bolo príjemné svetlo a s prevádzkovateľmi sme prediskutovali aj čas kedy je pri budove čo najmenej ľudí - aby sme priestor mali pre seba a nemuseli prerušovať fotenie ľuďmi ktorí vstupujú do priestoru fotenia.
Chcel som pracovať s dominantným tmavým presklením kde by vznikali odrazy motorky. Veľakrát dobre vyznie tmavý produkt na tmavom pozadí ak je použité protisvetlo, prípadne ak je produkt na svetle a pozadie v tieni. Je tu viacero možností.
Zistil som si kde bude zapadať slnko, sledovali sme dlhodobejšie predpoveď počasia a na základe nej sme dohodli fotenie. Všetko si samozrejme potvrdíte ešte v samotný deň fotenia.

Realita fotografovania

Po príchode na miesto sme zistili, že pred budovou je zaparkovaná dodávka s vozíkom. Išlo o auto odstavené pracovníkmi, ktorí upravovali plochu vedľa budovy. Samozrejme stačí preparkovať dodávku a môžeme začať. No a v tomto bode sa to celé začalo rúcať. Nemohli sme nájsť vodiča dodávky. Po nejakom čase sa podarilo prevádzkovateľovi budovy dovolať vodičovi, ale ten už bol dávno z práce doma a nedalo sa mu prísť odtiahnuť dodávku s vozíkom.

Pokúsil som sa začať fotiť aj v daných podmienkach. Snažil som sa využiť malú hĺbku ostrosti a využiť napríklad časť odstaveného vozíka ako rozmazané popredie. Dalo sa vytvoriť niekoľko záberov, ale bolo to značne obmedzujúce.

Pravá časť fotografie je rozostrená bočnica na konci vozíka. Jeden z mála pohľadov kde v odraze skla nie je dodávka s vozíkom, ale len motorka.

Veľmi skoro bolo jasné, že celú prezentáciu motorky vonku nenafotíme. Začali sme preto rozdiskutovávať s prevádzkovateľmi budovy fotenie v interiéry. Tu bol ale zasa iný problém. Budova sa používa aj ako malá galéria a práve tam prebiehala výstava obrazov. V čase keď sme sme mali plánované fotenie, galéria už nebola otvorená pre verejnosť. Snažili sme sa preto presvedčiť prevádzkara či by sme mohli dať dole obrazy zo stien a nafotiť motorku vnútri. Prevádzkovatelia chápali našu situáciu ale rozhodnutie sa rodilo pomaly. Nakoniec sme dostali súhlas s tým, že musíme všetko dať do pôvodného stavu. Okrem obrazov boli v miestnostiach ešte stolíky, stoličky po vernisáži, ale to nás už nemohlo zastaviť. :-)

Vstup do galérie sme dostali. Už len dostať motorku na miesto. Motor boxer na BMW je dosť široký a niekde sme mali len pár centimetrov naviac aby sme preliezli. Čiže pokaziť fotenie vie aj situácia ak nedostanete produkt na určené miesto. :-)

Samozrejme ako to už raz v živote a pri foteniach chodí, všetko dobre dopadlo. Nafotili sme zaujímavú sériu fotografií a na záver sme sa ešte nasmiali. Pri nakladaní motorky na auto začalo pršať. Prišla búrka, ktorú v predpovedi počasia nikde nebola.

Celé fotenie dopadlo inak ako sme ho plánovali, ale aj tak je príprava jedna z najdôležitejších častí fotenia. Veľakrát ale k úspešnému foteniu potrebujete skúsenosti, šťastie a ľudí, ktorí chcú pomôcť v danej situácii.

Keďže sme značnú časť času strávili s hľadaním riešení na danú situáciu, zostávalo nám málo času na samotné interiérové fotenie.
Svetlo sa dosť rýchlo v miestnosti menilo. Tu som na stene zbadal lúč svetla. Zdalo sa mi, že by sme motorku mohli mať práve v tomto dopadajúcom svetle. Motorku sme nastavili, spravili pár fotiek a za pár minút sa zmenilo svetlo a lúč zmizol.

Fotené skoro z rovnakého miesta ako predchádzajúca fotografia. Tu už bez kontrastného svetla a lúču dopadajúceho na stenu. Fotografia má už inú atmosféru.

MARIAN SVITEK

K fotografii ma pred rokmi priviedlo cestovanie. Vtedy som ešte netušil, že sa stane nie len mojím koníčkom, ale aj mojou profesiou. Dnes sa fotografovaniu venujem už viac ako 20 rokov.

Za toto obdobie som stihol dokončiť štúdium Výtvarnej fotografie v Českej republike.

Nasledovalo presťahovanie sa do Prahy, kde som okrem navštevovania galérií, výstav, chodenia do divadla pracoval vo fotobanke a následne ako obrazový redaktor v časopise. Tu som sa naučil, čo všetko obnáša príprava časopisu. Každodenná spolupráce s redaktormi a artdirektorom pri tvorbe grafického návrhu, rozloženie obsahu až po konečné vyladenie pred tlačou mi dali dôležité skúsenosti ako má byť fotografia stvárnená a prepojená na článok.

Praha sa stala so svojim Genius loci miestom inšpirácie, avšak jedna služobná cesta zmenila môj nasledujúci život. Z redakcie som bol vyslaný na pár dní do Londýna a ten ma tak očaril, že som si povedal, že tam chcem žiť. Netrvalo dlho a už som opúšťal krásnu Prahu. Londýn ma privítal s otvorenou náručou ako väčšinu cudzincov. Moje zručnosti som si na začiatku rozšíril ako maliar (domov) a zakončil strmou kariérou umývača riadu, ktorá trvala celý jeden dlhý týždeň. Samozrejme mojim cieľom bolo pracovať aj tu v oblasti fotografie, čo sa mi podarilo. Väčšinu času som pracoval v Británii ako profesionálny retušér. Bola to fantastická možnosť vidieť a zažiť ako fungujú Londýnske fotoštúdiá. Bolo to krásne obdobie, ale aj extrémne náročné.

Ako to však už v živote býva, niekedy príde čas, keď po čaji s mliekom dostanete chuť vrátiť sa domov. Po návrate na Slovensko som pracoval v marketingovom oddelení bicyklovej značky CTM. Tu sa mi podarilo aplikovať všetky moje skúsenosti. Mal som za úlohu tvorbu propagačných materiálov (katalógy, letáky, inzercia, webové bannery…). Riešili sme novú identitu firmy, logo, webstránku, nové dizajny bicyklov… Skutočne žiadna nuda.
Pri propagácii tvorila produktová fotografia hlavnú úlohu. Spojením dobrého marketingu podporeného kvalitnou fotografiou a so správnymi obchodnými rozhodnutiami sa nám podarilo vytvoriť v priebehu niekoľkých rokov z tejto značky leadera v predaji bicyklov na Slovenskom trhu a vytvoriť pevnú pozíciu značke na zahraničných trhoch.

Nakoniec vo mne zvíťazila túžba zamerať sa na fotografiu, využiť príležitosť založiť si vlastné štúdio. Zistil som, že reklamná/produktová fotografia a fotografia architektúry ma zaujíma najviac a chcem sa jej venovať naplno. Táto oblasť ma napĺňa nielen z pohľadu tvorby fotografie, ale aj tým, že každý projekt je iný.

Či už pracujem sám, alebo som súčasťou tímu, mám rád to čo robím a teším sa z výziev, ktoré prináša každý projekt. Niekedy je nutné spraviť kvalitnú fotografiu na inzerciu, web-banner inokedy produktové video alebo katalóg. Vždy sa snažím o to, aby som sa hrdo mohol podpísať pod svoju prácu.

Ak Vás moja práca zaujala a myslíte, že by sme mohli spolupracovať, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami porozprávam o Vašom projekte, produkte alebo službe, ktorú potrebujete propagovať cez fotografie.

Ďakujem za Váš čas.

Marián Svítek

www.mariansvitek.com
Previous
Previous

Profesionálny fotograf architektúry, interiérov a komerčných priestorov

Next
Next

Tipy a triky pre produktové fotografie - 3. časť, kompozícia a techniky fotenia