Tvorba vizualizácií alebo fotografovanie architektúry?

Čo má väčší prínos pre architekta. Fotografie alebo vizualizácie? Ako nastaviť propagáciu.

Fotografovanie architektúry sa dlhodobo využívajú na propagáciu architektov a získavanie nových investorov. Sú tu ale aj vizualizácie, ktoré za posledné roky zažili obrovský vzostup a dajú sa rovnako využiť na propagáciu. V čom sú teda výhody a nevýhody?

Vizualizácie

Vizualizácie sa neustále zlepšujú a vedia byť vytvorené v úžasnej kvalite. Nejedno architektonické štúdio má priamo človeka zastrešujúceho túto oblasť a vie investorovi pripraviť špičkovú prezentáciu projektu, ktorej sa ťažko odoláva. Pre investora to má množstvo výhod, keď dopredu vidí detaily a môže mu to ušetriť značné financie. Vizualizácie sa taktiež stali súčasťou prezentácií niektorých architektov a interiérových dizajnérov na webstránkach.

Profesionálne fotografie architektúry

Profesionálne fotografie architektúry, či už ide o interiér alebo exteriér, nie je jednoduché vytvoriť. Nastáva tu množstvo úskalí, ktoré je nutné vyriešiť. Napríklad dohodnúť sa s investorom na fotení a pripraviť všetko tak, aby realizácia vyznela čo najlepšie. Zdanlivo jednoduché. Ale čo ak si investor presadil zmeny nábytku (sedačky, kobercov, …) a tie nasedia do štýlu, aký chcú architekti prezentovať… Taktiež sa môže stať, že fotografovaný dom je po pár mesiacoch tak “zabývaný”, že jeho upratanie trvá hodiny.
Exteriér taktiež môže vykazovať komplikácie. Priľahlý trávnik môže byť zničený, alebo záhrada nedokončená. Ďalej dohodnúť termín tak, aby vyhovoval investorovi a zároveň bolo dobré počasie.
Všetky úskalia sa musia minimalizovať, aby sa realizácia ukázala čo najlepšie.

Prečo sa teda snažiť o fotografovanie realizácie, keď sa architekti môžu prezentovať vizualizáciami? Taktiež je tu ekonomické hľadisko. Prečo si zvyšovať náklady vo firme za fotografie, keď sú vizualizácie z návrhov už k dispozícií?

Marketing

Marketing by mal byť neoddeliteľnou súčasťou každého architekta/podnikateľa. Jeho hlavnou úlohou je prilákať nového investora/klienta. Prípadne ešte lepšieho než bol ten minulý.

Čiže otázka z marketingového hľadiska by sa mala položiť: “akú silu a možnosti na prilákanie nového investora majú vizualizácie a fotografie architektúry?”

Oboma spôsobmi je možné získať investora, ale sú tu určité obmedzenia a rozdiely.

Časopis nezverejní architektovi žiadnu realizáciu postavenú na vizualizáciách. Prezentovanie realizácií je ale jedným z najlepších propagačných nástrojov architekta na získavanie investorov.

Taktiež tu ide o budovanie dôvery u potencionálnych investorov. Kvalitné vizualizácie vedia spraviť študenti architektúry, alebo ktokoľvek kto sa venuje tejto téme. Títo ľudia dokážu vytvoriť úžasný apartmán v miliónových hodnotách. Vzniká tu ale dôvera, že vedia takýto projekt aj zrealizovať? Samými vizualizáciami sa nedá tak dobre prezentovať architektonická prax. Fotografie realizácií ale vypovedajú o realite a dôvera tu preto vzniká.

Vizualizácie však môžu mať tiež svoje dôležité uplatnenie. Napríklad ak ide o katalógové projekty domov. Prípadne vizualizácia developerského projektu.

Všetko má teda výhody a nevýhody. Najdôležitejšie pre každého architekta je, poznať svoje smerovanie a podľa neho si určiť svoju cestu.

Fotografovanie architektúry | fotografie interiér, exteriér | fotograf architektúry Marián Svítek
MARIAN SVITEK

K fotografii ma pred rokmi priviedlo cestovanie. Vtedy som ešte netušil, že sa stane nie len mojím koníčkom, ale aj mojou profesiou. Dnes sa fotografovaniu venujem už viac ako 20 rokov.

Za toto obdobie som stihol dokončiť štúdium Výtvarnej fotografie v Českej republike.

Nasledovalo presťahovanie sa do Prahy, kde som okrem navštevovania galérií, výstav, chodenia do divadla pracoval vo fotobanke a následne ako obrazový redaktor v časopise. Tu som sa naučil, čo všetko obnáša príprava časopisu. Každodenná spolupráce s redaktormi a artdirektorom pri tvorbe grafického návrhu, rozloženie obsahu až po konečné vyladenie pred tlačou mi dali dôležité skúsenosti ako má byť fotografia stvárnená a prepojená na článok.

Praha sa stala so svojim Genius loci miestom inšpirácie, avšak jedna služobná cesta zmenila môj nasledujúci život. Z redakcie som bol vyslaný na pár dní do Londýna a ten ma tak očaril, že som si povedal, že tam chcem žiť. Netrvalo dlho a už som opúšťal krásnu Prahu. Londýn ma privítal s otvorenou náručou ako väčšinu cudzincov. Moje zručnosti som si na začiatku rozšíril ako maliar (domov) a zakončil strmou kariérou umývača riadu, ktorá trvala celý jeden dlhý týždeň. Samozrejme mojim cieľom bolo pracovať aj tu v oblasti fotografie, čo sa mi podarilo. Väčšinu času som pracoval v Británii ako profesionálny retušér. Bola to fantastická možnosť vidieť a zažiť ako fungujú Londýnske fotoštúdiá. Bolo to krásne obdobie, ale aj extrémne náročné.

Ako to však už v živote býva, niekedy príde čas, keď po čaji s mliekom dostanete chuť vrátiť sa domov. Po návrate na Slovensko som pracoval v marketingovom oddelení bicyklovej značky CTM. Tu sa mi podarilo aplikovať všetky moje skúsenosti. Mal som za úlohu tvorbu propagačných materiálov (katalógy, letáky, inzercia, webové bannery…). Riešili sme novú identitu firmy, logo, webstránku, nové dizajny bicyklov… Skutočne žiadna nuda.
Pri propagácii tvorila produktová fotografia hlavnú úlohu. Spojením dobrého marketingu podporeného kvalitnou fotografiou a so správnymi obchodnými rozhodnutiami sa nám podarilo vytvoriť v priebehu niekoľkých rokov z tejto značky leadera v predaji bicyklov na Slovenskom trhu a vytvoriť pevnú pozíciu značke na zahraničných trhoch.

Nakoniec vo mne zvíťazila túžba zamerať sa na fotografiu, využiť príležitosť založiť si vlastné štúdio. Zistil som, že reklamná/produktová fotografia a fotografia architektúry ma zaujíma najviac a chcem sa jej venovať naplno. Táto oblasť ma napĺňa nielen z pohľadu tvorby fotografie, ale aj tým, že každý projekt je iný.

Či už pracujem sám, alebo som súčasťou tímu, mám rád to čo robím a teším sa z výziev, ktoré prináša každý projekt. Niekedy je nutné spraviť kvalitnú fotografiu na inzerciu, web-banner inokedy produktové video alebo katalóg. Vždy sa snažím o to, aby som sa hrdo mohol podpísať pod svoju prácu.

Ak Vás moja práca zaujala a myslíte, že by sme mohli spolupracovať, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami porozprávam o Vašom projekte, produkte alebo službe, ktorú potrebujete propagovať cez fotografie.

Ďakujem za Váš čas.

Marián Svítek

www.mariansvitek.com
Previous
Previous

Ako získavať nových investorov v architektúre?